Tady je jednoduchý a chutný recept na krémovou dýňovou polévku, ideální na podzimní dny.
Suroviny:
(Pro 4 osoby)
- Dýně Hokkaido (1 středně velká, cca 800 g) – 50 Kč
- Cibule (1 ks) – 5 Kč
- Česnek (2 stroužky) – 5 Kč
- Brambory (2 ks) – 10 Kč
- Zeleninový vývar (1 litr) – 10 Kč
- Máslo (30 g) – 10 Kč
- Olivový olej (1 lžíce) – 5 Kč
- Smetana ke šlehání (100 ml) – 20 Kč
- Sůl a pepř – 3 Kč
- Mletý zázvor nebo muškátový oříšek (špetka, dle chuti) – 3 Kč
- Čerstvá petrželka nebo dýňová semínka na ozdobu – 10 Kč
Celková cena: cca 131 Kč
Postup:
- Příprava dýně:
- Dýni omyjte, rozkrojte na půl, odstraňte semínka (můžete je usušit a použít jako ozdobu) a nakrájejte ji na kostky. Dýni Hokkaido není potřeba loupat, slupka se při vaření rozvaří.
- Restování zeleniny:
- V hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte na jemno nakrájenou cibuli a restujte ji do měkka. Poté přidejte prolisovaný česnek a restujte další 2 minuty.
- Přidání dýně a brambor:
- K cibuli a česneku přidejte kostky dýně a oloupané, nakrájené brambory. Restujte několik minut, dokud se zelenina lehce nezměkne.
- Vaření polévky:
- Zalejte zeleninu zeleninovým vývarem, osolte a opepřete. Vařte přibližně 20 minut, dokud nejsou dýně a brambory úplně měkké.
- Mixování:
- Pomocí tyčového mixéru rozmixujte polévku do hladké konzistence. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vývaru nebo vody.
- Dochucení:
- Vmíchejte smetanu a dochuťte mletým zázvorem nebo muškátovým oříškem. Nechte polévku ještě pár minut prohřát, ale již nevařte.
- Podávání:
- Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvou petrželkou nebo opečenými dýňovými semínky.
Doba přípravy:
- Příprava a vaření: cca 30 minut
Obtížnost:
- Snadná – Polévka je jednoduchá a rychlá na přípravu.
Tato krémová dýňová polévka je perfektní podzimní jídlo, zahřeje a skvěle chutná. Dobrou chuť!
Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]