Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem

Tady je recept na originální svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem. Tento klasický pokrm je česká specialita a já jsem ho trochu upravil, aby měl trochu moderní twist, ale zachoval si všechny tradiční chutě, které na svíčkové milujeme.


Suroviny na svíčkovou:

(Pro 4 osoby)

  1. Hovězí svíčková (600 g) – 300 Kč
  2. Kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer – 300 g) – 30 Kč
  3. Cibule (2 ks) – 10 Kč
  4. Slanina (100 g) – 30 Kč
  5. Máslo (50 g) – 20 Kč
  6. Smetana na šlehání (200 ml) – 35 Kč
  7. Cukr (1 lžíce) – 5 Kč
  8. Citronová šťáva (z 1/2 citronu) – 5 Kč
  9. Hořčice (1 lžíce) – 5 Kč
  10. Bobkový list, nové koření, černý pepř – 10 Kč
  11. Ocet (1 lžíce) – 5 Kč
  12. Vývar (500 ml) – 10 Kč
  13. Sůl a pepř – 5 Kč
  14. Šlehačka (na ozdobu, volitelné) – 10 Kč

Suroviny na houskový knedlík:

  1. Hladká mouka (500 g) – 15 Kč
  2. Droždí (20 g, nebo půl sáčku sušeného) – 5 Kč
  3. Mléko (300 ml, vlažné) – 10 Kč
  4. Vejce (1 ks) – 5 Kč
  5. Rohlíky (3 ks, na kostičky) – 15 Kč
  6. Sůl – 5 Kč

Celková cena: cca 500 Kč


Postup:

Příprava svíčkové:

  1. Naložení masa:
    • Hovězí svíčkovou prošpikujte špekem (slanina), osolte a opepřete. Můžete ji také potřít hořčicí pro výraznější chuť. Nechte chvíli odležet.
  2. Příprava zeleninového základu:
    • Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) nakrájejte na kostičky a společně s cibulí osmažte na másle dozlatova. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat, pak přidejte bobkový list, nové koření a pepř.
  3. Smažení masa:
    • Hovězí maso zprudka osmahněte ze všech stran, aby se zatáhlo, a přidejte ho k zelenině. Zalijte vývarem, přidejte ocet a citronovou šťávu.
  4. Dlouhé dušení:
    • Zakryjte poklicí a nechte maso dusit na mírném ohni přibližně 2 hodiny, dokud nebude měkké.
  5. Mixování omáčky:
    • Vyjměte maso a bobkové listy, nové koření a pepř z omáčky. Zeleninu s vývarem rozmixujte do hladka.
  6. Zjemnění smetanou:
    • Do omáčky vmíchejte smetanu na šlehání a nechte ještě chvíli povařit. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat vývar nebo vodu.

Příprava houskového knedlíku:

  1. Kynutí těsta:
    • Ve vlažném mléce rozpusťte droždí a nechte vzejít kvásek. Do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, vejce, vzešlý kvásek a vlažné mléko. Vypracujte hladké těsto a nechte kynout na teplém místě cca 1 hodinu.
  2. Přidání rohlíků:
    • Nakrájejte rohlíky na kostičky a jemně je vmíchejte do vykynutého těsta.
  3. Tvarování knedlíků:
    • Těsto rozdělte na dvě části a vytvarujte podlouhlé knedlíky.
  4. Vaření knedlíků:
    • Knedlíky vařte v osolené vodě přibližně 20 minut, poté je vyjměte a propíchejte vidličkou, aby z nich unikla pára.

Podávání:

Nakrájejte maso na plátky a servírujte s bohatou porcí smetanové omáčky a plátky houskového knedlíku. Můžete dozdobit šlehačkou nebo kouskem citronu pro svěží chuť. Nezapomeňte podávat s brusinkami!


Doba přípravy:

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření a dušení: 2,5 hodiny

Obtížnost:

  • Střední

Tato verze svíčkové je jemná, krémová a s tradičními prvky, ale s lehkým nádechem moderní kuchyně. Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Maximální velikost obrázku je: 64 MB. Pro vložení obrázku přidejte Komentář a vyplňte označená pole Drop file here