Tady je recept na originální svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem. Tento klasický pokrm je česká specialita a já jsem ho trochu upravil, aby měl trochu moderní twist, ale zachoval si všechny tradiční chutě, které na svíčkové milujeme.
Suroviny na svíčkovou:
(Pro 4 osoby)
- Hovězí svíčková (600 g) – 300 Kč
- Kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer – 300 g) – 30 Kč
- Cibule (2 ks) – 10 Kč
- Slanina (100 g) – 30 Kč
- Máslo (50 g) – 20 Kč
- Smetana na šlehání (200 ml) – 35 Kč
- Cukr (1 lžíce) – 5 Kč
- Citronová šťáva (z 1/2 citronu) – 5 Kč
- Hořčice (1 lžíce) – 5 Kč
- Bobkový list, nové koření, černý pepř – 10 Kč
- Ocet (1 lžíce) – 5 Kč
- Vývar (500 ml) – 10 Kč
- Sůl a pepř – 5 Kč
- Šlehačka (na ozdobu, volitelné) – 10 Kč
Suroviny na houskový knedlík:
- Hladká mouka (500 g) – 15 Kč
- Droždí (20 g, nebo půl sáčku sušeného) – 5 Kč
- Mléko (300 ml, vlažné) – 10 Kč
- Vejce (1 ks) – 5 Kč
- Rohlíky (3 ks, na kostičky) – 15 Kč
- Sůl – 5 Kč
Celková cena: cca 500 Kč
Postup:
Příprava svíčkové:
- Naložení masa:
- Hovězí svíčkovou prošpikujte špekem (slanina), osolte a opepřete. Můžete ji také potřít hořčicí pro výraznější chuť. Nechte chvíli odležet.
- Příprava zeleninového základu:
- Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) nakrájejte na kostičky a společně s cibulí osmažte na másle dozlatova. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat, pak přidejte bobkový list, nové koření a pepř.
- Smažení masa:
- Hovězí maso zprudka osmahněte ze všech stran, aby se zatáhlo, a přidejte ho k zelenině. Zalijte vývarem, přidejte ocet a citronovou šťávu.
- Dlouhé dušení:
- Zakryjte poklicí a nechte maso dusit na mírném ohni přibližně 2 hodiny, dokud nebude měkké.
- Mixování omáčky:
- Vyjměte maso a bobkové listy, nové koření a pepř z omáčky. Zeleninu s vývarem rozmixujte do hladka.
- Zjemnění smetanou:
- Do omáčky vmíchejte smetanu na šlehání a nechte ještě chvíli povařit. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat vývar nebo vodu.
Příprava houskového knedlíku:
- Kynutí těsta:
- Ve vlažném mléce rozpusťte droždí a nechte vzejít kvásek. Do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, vejce, vzešlý kvásek a vlažné mléko. Vypracujte hladké těsto a nechte kynout na teplém místě cca 1 hodinu.
- Přidání rohlíků:
- Nakrájejte rohlíky na kostičky a jemně je vmíchejte do vykynutého těsta.
- Tvarování knedlíků:
- Těsto rozdělte na dvě části a vytvarujte podlouhlé knedlíky.
- Vaření knedlíků:
- Knedlíky vařte v osolené vodě přibližně 20 minut, poté je vyjměte a propíchejte vidličkou, aby z nich unikla pára.
Podávání:
Nakrájejte maso na plátky a servírujte s bohatou porcí smetanové omáčky a plátky houskového knedlíku. Můžete dozdobit šlehačkou nebo kouskem citronu pro svěží chuť. Nezapomeňte podávat s brusinkami!
Doba přípravy:
- Příprava: 45 minut
- Vaření a dušení: 2,5 hodiny
Obtížnost:
- Střední
Tato verze svíčkové je jemná, krémová a s tradičními prvky, ale s lehkým nádechem moderní kuchyně. Dobrou chuť!
Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]