Segedínský guláš

Segedínský guláš je klasické české jídlo inspirované maďarskou kuchyní. Je to sytý a chutný pokrm s hovězím nebo vepřovým masem, kysaným zelím a smetanou, který je ideální na chladné dny.


Segedínský guláš
Tento pokrm kombinuje bohatou chuť masa, kysané zelí a jemnou smetanovou omáčku. Je to skvělá volba pro všechny, kteří milují gulášová jídla s jemně nakyslým nádechem.


Suroviny:
(Pro 4 osoby)

Vepřové plecko (500 g) – 120 Kč
Kysané zelí (500 g) – 30 Kč
Cibule (2 ks) – 10 Kč
Česnek (2 stroužky) – 5 Kč
Sladká paprika (2 lžíce) – 10 Kč
Sádlo nebo olej (2 lžíce) – 10 Kč
Kysaná smetana (200 ml) – 20 Kč
Hladká mouka (1 lžíce) – 5 Kč
Voda nebo vývar (500 ml) – 5 Kč
Sůl a pepř – 5 Kč
Bobkový list (2 ks) – 5 Kč
Nové koření (3 kuličky) – 5 Kč
Celková cena: cca 225 Kč


Postup:

  1. Smažení cibule: V hrnci rozehřej sádlo nebo olej a na něm osmaž nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezíská zlatavou barvu.
  2. Přidání masa: K cibuli přidej na kostky nakrájené vepřové plecko a smaž, dokud maso nezezlátne ze všech stran. Poté přidej sladkou papriku a krátce ji orestuj (ale dej pozor, aby nezhořkla).
  3. Vaření základu: K masu přidej bobkový list, nové koření a prolisovaný česnek. Podlij vodou nebo vývarem a nech směs dusit pod pokličkou na mírném plameni asi 45–60 minut, dokud maso nezměkne.
  4. Přidání zelí: Po změknutí masa přidej kysané zelí (pokud je velmi kyselé, můžeš ho nejdříve propláchnout vodou) a vař dalších 15–20 minut, aby se chutě propojily.
  5. Zahuštění omáčky: V malé misce smíchej hladkou mouku s trochou vody a tuto směs přidej do guláše. Nech provařit, dokud omáčka nezhoustne.
  6. Smetanová omáčka: Nakonec přimíchej kysanou smetanu, osol a opepři podle chuti. Krátce povař, aby se omáčka zjemnila a získala krémovou konzistenci.

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 1 hodina a 15 minut
Obtížnost: Střední

Segedínský guláš podávej s houskovými knedlíky nebo s bramborami. Je to vydatné jídlo, které díky kysanému zelí získává příjemně nakyslou chuť.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Maximální velikost obrázku je: 64 MB. Pro vložení obrázku přidejte Komentář a vyplňte označená pole Drop file here