Tady je originální recept inspirovaný českou kuchyní, s moderním nádechem – Bramborové šišky s uzeným masem a křenovou omáčkou. Je to zajímavá kombinace tradičních chutí s neobvyklou omáčkou, která dodá jídlu svěží šmrnc.
Bramborové šišky s uzeným masem a křenovou omáčkou
Tento recept spojuje klasické bramborové šišky, známé z české kuchyně, s lahodným uzeným masem a pikantní křenovou omáčkou. Výsledkem je tradiční, ale přesto originální jídlo s moderním dotykem.
Suroviny:
(Pro 4 osoby)
Na bramborové šišky:
Brambory (500 g, uvařené ve slupce) – 15 Kč
Hladká mouka (200 g) – 10 Kč
Vejce (1 ks) – 5 Kč
Sůl – 5 Kč
Na omáčku:
Strouhaný křen (50 g, čerstvý nebo sterilovaný) – 20 Kč
Máslo (30 g) – 10 Kč
Smetana ke šlehání (200 ml) – 40 Kč
Mléko (100 ml) – 10 Kč
Sůl a pepř – 5 Kč
Na uzené maso:
Uzené maso (400 g) – 120 Kč
Špetka tymiánu – 5 Kč
Lžička dijonské hořčice – 5 Kč
Celková cena: cca 250 Kč
Postup:
- Příprava bramborových šišek:
Oloupané uvařené brambory nastrouhej najemno. Přidej mouku, vejce a sůl a vypracuj hladké těsto. Z těsta vytvaruj šišky o velikosti malých válečků. Vař šišky v osolené vodě asi 8–10 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je sceď. - Příprava uzeného masa:
Uzené maso nakrájej na plátky a krátce opeč na pánvi, aby získalo křupavou kůrčičku. Při opékání přidej tymián a dijonskou hořčici, aby se uvolnily aromatické chutě. - Příprava křenové omáčky:
V hrnci rozpusť máslo, přidej smetanu a mléko a přiveď k varu. Pomalu vmíchej nastrouhaný křen. Omáčku dochuť solí a pepřem, a pokud máš rád pikantnější chuť, můžeš přidat více křenu. Nech omáčku krátce povařit, aby zhoustla. - Servírování:
Na talíř nalož bramborové šišky, přidej plátky opečeného uzeného masa a přelij křenovou omáčkou. Na ozdobu můžeš přidat čerstvou pažitku nebo petrželku.
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 15 minut
Obtížnost: Střední
Tento recept je skvělým propojením tradičních českých chutí s trochu neobvyklou omáčkou. Křenová omáčka dodá jídlu příjemnou pikantnost, která krásně doplňuje jemné bramborové šišky a uzené maso.
Dobrou chuť!