Tento pokrm je klasika české kuchyně a v této verzi se snažím vyvážit kyselost a sladkost, aby byla omáčka jemná a krémová.
Koprová omáčka
Tato omáčka je krémová, jemná a lehce nakyslá, s výraznou chutí čerstvého kopru. Hodí se k vařenému hovězímu masu, vejci nebo k vařeným bramborám.
Suroviny:
(Pro 4 osoby)
Máslo (40 g) – 20 Kč
Hladká mouka (40 g) – 5 Kč
Plnotučné mléko (500 ml) – 20 Kč
Smetana ke šlehání (200 ml) – 40 Kč
Čerstvý kopr (1 svazek, jemně nasekaný) – 15 Kč
Ocet (2 lžíce) – 5 Kč
Cukr (1 lžíce) – 5 Kč
Sůl a pepř – 5 Kč
Citronová šťáva (podle chuti) – 5 Kč
Celková cena: cca 115 Kč
Postup:
- Základ omáčky:
V hrnci rozpusť máslo a postupně vmíchej mouku. Na mírném ohni opékej jíšku asi 2–3 minuty, aby mouka ztratila syrovou chuť, ale jíška nezhnědla. - Zalévání mlékem:
Pomalu přilívej mléko a stále míchej, aby se nevytvořily hrudky. Vař na mírném ohni asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. - Smetana a dochucení:
Do omáčky vmíchej smetanu a přiveď ji opět k varu. Poté přidej nasekaný kopr, ocet, cukr a citronovou šťávu podle chuti. Omáčku dochuť solí a pepřem. Pokud je příliš kyselá, přidej více cukru, nebo naopak více octa, pokud bys ji chtěl ostřejší. - Servírování:
Omáčku můžeš podávat s vařeným vejcem, bramborami nebo hovězím masem. Skvěle se hodí také k houskovému knedlíku.
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Obtížnost: Snadná
Tato koprová omáčka je krémová, jemně nakyslá, a zároveň s osvěžující chutí čerstvého kopru. Je to ideální doplněk k tradičním českým jídlům.
Dobrou chuť!