Pizza Margherita

Jedním z nejoblíbenějších jídel na světě je bezpochyby pizza Margherita – jednoduchá, ale neodolatelná kombinace rajčatové omáčky, čerstvé mozzarelly a bazalky na tenkém křupavém těstě.


Pizza Margherita

Tato pizza s italskými kořeny v sobě skrývá harmonii chutí a čistotu ingrediencí. Díky jednoduché přípravě se pizza Margherita stala celosvětovým hitem, který milují lidé všech věkových kategorií.


Suroviny:
(na 2 pizzy)

Těsto:

  • Hladká mouka (500 g) – 10 Kč
  • Voda (300 ml, vlažná) – 2 Kč
  • Droždí (7 g sušeného nebo 20 g čerstvého) – 5 Kč
  • Olivový olej (2 lžíce) – 5 Kč
  • Cukr (1 lžička) – 1 Kč
  • Sůl (1 lžička)

Rajčatová omáčka:

  • Rajčata (1 plechovka drcených nebo 400 g čerstvých) – 15 Kč
  • Česnek (2 stroužky) – 5 Kč
  • Olivový olej (1 lžíce) – 3 Kč
  • Sušené oregano nebo bazalka (1 lžička) – 2 Kč
  • Sůl a pepř – dle chuti

Ozdoba:

  • Mozzarella (250 g) – 40 Kč
  • Čerstvá bazalka – 5 Kč
  • Olivový olej na zakápnutí – 3 Kč

Celková cena: cca 91 Kč


Postup:

  1. Příprava těsta:
    V míse smíchejte droždí s cukrem a vlažnou vodou a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Přidejte mouku, olivový olej a sůl. Vypracujte hladké těsto a nechte ho v míse přikryté utěrkou kynout alespoň 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
  2. Rajčatová omáčka:
    Na olivovém oleji osmahněte nasekaný česnek do zlatova. Přidejte rajčata, osolte, opepřete a dochuťte oreganem nebo bazalkou. Nechte zvolna vařit, dokud omáčka nezhoustne (asi 15 minut), a poté nechte vychladnout.
  3. Tvarování a pečení:
    Vykynuté těsto rozdělte na dvě části, každou rozválejte do tenkého kruhu. Na plech vyložený pečicím papírem nebo přímo na pizzu rovnoměrně rozprostřete rajčatovou omáčku.
  4. Mozzarella a bazalka:
    Na omáčku položte na plátky nakrájenou mozzarellu. Pizzu dejte péct do trouby předehřáté na 250 °C (ideálně na pizzu kámen nebo přímo na plechu) asi 10 minut, dokud okraje nezískají zlatavou barvu a sýr nezbublá.
  5. Ozdobení a podávání:
    Hotovou pizzu posypte čerstvou bazalkou a lehce zakápněte olivovým olejem.

Doba přípravy: 15 minut
Doba kynutí: 1 hodina
Doba pečení: 10 minut
Obtížnost: Střední

Pizza Margherita je autentickým kouskem Itálie, který okouzlí jednoduchostí a chutí. Buon appetito!

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Maximální velikost obrázku je: 64 MB. Pro vložení obrázku přidejte Komentář a vyplňte označená pole Drop file here