Americké koblihy (Donuts) s čokoládovou polevou a posypem
Měkké a nadýchané americké koblihy jsou klasika, která nikdy nezklame. Tento recept je vhodný jak na sladkou snídani, tak na odpolední pochoutku.
Suroviny:
(pro 10-12 koblih)
- Hladká mouka (500 g) – 20 Kč
- Cukr (100 g) – 10 Kč
- Sušené droždí (1 sáček, cca 7 g) – 10 Kč
- Mléko (250 ml, teplé) – 8 Kč
- Máslo (50 g, rozpuštěné) – 10 Kč
- Vejce (2 ks) – 12 Kč
- Špetka soli – 2 Kč
- Vanilkový extrakt (1 lžička) – 5 Kč
Na polevu:
- Hořká nebo mléčná čokoláda (100 g) – 20 Kč
- Máslo (2 lžíce) – 10 Kč
- Cukrový posyp nebo nasekané oříšky – 10 Kč
Celková cena: cca 107 Kč
Postup:
- Příprava těsta:
V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte droždí, teplé mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Přidejte vanilkový extrakt a vypracujte hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí objem. - Tvarování koblih:
Těsto rozválejte na pomoučeném povrchu na tloušťku asi 1,5 cm. Pomocí sklenice nebo kulaté vykrajovačky vykrájejte kolečka, do kterých pak pomocí menší vykrajovačky nebo víčka vytvořte díry uprostřed. - Smažení koblih:
Rozehřejte dostatečné množství oleje v hlubokém hrnci na středně vysokou teplotu. Koblihy smažte po obou stranách dozlatova, asi 1-2 minuty na každé straně. Nechte okapat na papírových utěrkách. - Příprava polevy:
Rozehřejte čokoládu s máslem ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě. Míchejte, dokud směs nebude hladká a lesklá. - Ozdobení:
Každý koblih namočte vrchní stranou do čokoládové polevy a posypte cukrovým posypem nebo nasekanými oříšky. Nechte polevu ztuhnout.
Doba přípravy: 30 minut
Doba kynutí: 1 hodina
Doba smažení: 10 minut
Obtížnost: Střední
Tyto nadýchané americké koblihy s bohatou čokoládovou polevou vás přenesou do cukrárny v srdci Ameriky! Užijte si je k odpolední kávě či čaji a dobrou chuť!
Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]