Americké koblihy (Donuts) s čokoládovou polevou a posypem

Americké koblihy (Donuts) s čokoládovou polevou a posypem

Měkké a nadýchané americké koblihy jsou klasika, která nikdy nezklame. Tento recept je vhodný jak na sladkou snídani, tak na odpolední pochoutku.


Suroviny:

(pro 10-12 koblih)

  • Hladká mouka (500 g) – 20 Kč
  • Cukr (100 g) – 10 Kč
  • Sušené droždí (1 sáček, cca 7 g) – 10 Kč
  • Mléko (250 ml, teplé) – 8 Kč
  • Máslo (50 g, rozpuštěné) – 10 Kč
  • Vejce (2 ks) – 12 Kč
  • Špetka soli – 2 Kč
  • Vanilkový extrakt (1 lžička) – 5 Kč

Na polevu:

  • Hořká nebo mléčná čokoláda (100 g) – 20 Kč
  • Máslo (2 lžíce) – 10 Kč
  • Cukrový posyp nebo nasekané oříšky – 10 Kč

Celková cena: cca 107 Kč


Postup:

  1. Příprava těsta:
    V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte droždí, teplé mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Přidejte vanilkový extrakt a vypracujte hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
  2. Tvarování koblih:
    Těsto rozválejte na pomoučeném povrchu na tloušťku asi 1,5 cm. Pomocí sklenice nebo kulaté vykrajovačky vykrájejte kolečka, do kterých pak pomocí menší vykrajovačky nebo víčka vytvořte díry uprostřed.
  3. Smažení koblih:
    Rozehřejte dostatečné množství oleje v hlubokém hrnci na středně vysokou teplotu. Koblihy smažte po obou stranách dozlatova, asi 1-2 minuty na každé straně. Nechte okapat na papírových utěrkách.
  4. Příprava polevy:
    Rozehřejte čokoládu s máslem ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě. Míchejte, dokud směs nebude hladká a lesklá.
  5. Ozdobení:
    Každý koblih namočte vrchní stranou do čokoládové polevy a posypte cukrovým posypem nebo nasekanými oříšky. Nechte polevu ztuhnout.

Doba přípravy: 30 minut
Doba kynutí: 1 hodina
Doba smažení: 10 minut
Obtížnost: Střední

Tyto nadýchané americké koblihy s bohatou čokoládovou polevou vás přenesou do cukrárny v srdci Ameriky! Užijte si je k odpolední kávě či čaji a dobrou chuť!

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Maximální velikost obrázku je: 64 MB. Pro vložení obrázku přidejte Komentář a vyplňte označená pole Drop file here