Čočkový salát se sázeným vejcem
Ideální pokrm, když máte po ruce čočku a vajíčka a hledáte něco jednoduchého, výživného a s chutí plné bílkovin. Tento čočkový salát se sázeným vejcem je rychlý, skvěle sytý a přináší příjemnou rovnováhu chutí – skvělý oběd či večeře!
Suroviny:
(Pro 2 osoby)
- Čočka (200 g) – 15 Kč
- Vejce (2 ks) – 10 Kč
- Cibule (1 ks) – 5 Kč
- Česnek (1 stroužek) – 2 Kč
- Mrkev (1 ks, volitelně) – 3 Kč
- Olivový olej (1 lžíce) – 3 Kč
- Citronová šťáva (1 lžička) – 2 Kč
- Sůl a pepř – 2 Kč
- Čerstvá petrželka nebo pažitka na ozdobu – 3 Kč
Celková cena: cca 45 Kč
Postup:
Vaření čočky: Začněte s čočkou – propláchněte ji a uvařte v osolené vodě do měkka, což zabere asi 15–20 minut. Jakmile je hotová, slijte vodu a nechte ji trochu vychladnout.
Příprava zeleniny: Nakrájejte cibuli na jemno a mrkev na malé kostičky. Na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte cibuli s česnekem a restujte, dokud není cibule sklovitá. Poté přidejte mrkev a krátce prohřejte.
Sázená vejce: Na samostatné pánvi si připravte sázená vejce – chcete, aby bílek byl pevný, ale žloutek stále tekutý, pro ten pravý efekt při servírování.
Míchání salátu: V míse smíchejte čočku, orestovanou zeleninu, citronovou šťávu, sůl, pepř a nasekanou petrželku.
Servírování: Rozdělte čočkový salát na talíře a na každý položte sázené vejce. Ozdobte čerstvou petrželkou nebo pažitkou a užijte si harmonii chutí v každém soustu.
Tip: Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte do čočky špetku mletého kmínu nebo kari.
Dobrou chuť!