Tradiční české buchtičky s krémem
Jemné a vláčné buchtičky s vanilkovým krémem patří mezi oblíbené české dezerty, který potěší jak děti, tak dospělé. Tento recept vám přinese sladkou nostalgii i pocit domácí pohody!
Suroviny:
(Pro 4 osoby)
Na buchtičky:
- Polohrubá mouka (300 g) – 10 Kč
- Droždí (20 g čerstvého nebo 1 lžička sušeného) – 5 Kč
- Cukr (40 g) – 5 Kč
- Mléko (150 ml) – 5 Kč
- Máslo (50 g, rozpuštěné) – 10 Kč
- Vejce (1 ks) – 5 Kč
- Špetka soli
Na vanilkový krém:
- Mléko (500 ml) – 10 Kč
- Vanilkový pudinkový prášek (1 sáček) – 10 Kč
- Cukr (2 lžíce) – 3 Kč
- Vanilkový cukr (1 sáček) – 3 Kč
- Máslo (30 g) – 5 Kč
Celková cena: cca 65 Kč
Postup:
Příprava těsta:
Ve vlažném mléce rozpusťte cukr a droždí a nechte 10 minut vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho pod utěrkou kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Tvarování a pečení:
Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky a vytvarujte malé buchtičky. Vyrovnejte je do vymazaného pekáče a nechte ještě 15 minut kynout. Troubu předehřejte na 180 °C a buchtičky pečte asi 20–25 minut dozlatova.
Vanilkový krém:
V části mléka rozmíchejte pudinkový prášek a cukr. Zbylé mléko přiveďte k varu, vmíchejte pudinkovou směs a za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne. Nakonec přidejte máslo a nechte ho v krému rozpustit.
Servírování:
Buchtičky servírujte teplé a zalijte je vanilkovým krémem.
Doba přípravy: 20 minut
Doba kynutí a pečení: 1 hodina 35 minut
Obtížnost: Střední
Tento sladký pokrm vás přenese do dětství a vykouzlí úsměv na tváři všem u stolu. Dobrou chuť!