Svatomartinská husa s červeným zelím a bramborovými knedlíky
Tento recept na svatomartinskou husu je navržen tak, aby husa byla křehká a šťavnatá, doplněná o chutné červené zelí a tradiční bramborové knedlíky. Svatomartinská hostina plná chutí a vůní – skvělá pro společné chvíle u rodinného stolu!
Suroviny:
(Pro 4-6 osob)
Na husu:
- Husa (cca 3 kg) – 500 Kč
- Sůl a pepř – dle chuti
- Majoránka (2 lžičky) – 5 Kč
- Kmín (2 lžičky) – 5 Kč
- Jablka (2 ks, na plnění) – 10 Kč
- Cibule (2 ks, na plnění) – 5 Kč
Na červené zelí:
- Červené zelí (500 g) – 20 Kč
- Jablko (1 ks, nastrouhané) – 5 Kč
- Cibule (1 ks) – 3 Kč
- Ocet (2 lžíce) – 2 Kč
- Cukr (1 lžíce) – 2 Kč
- Sůl a pepř – dle chuti
Na bramborové knedlíky:
- Brambory (500 g) – 10 Kč
- Hladká mouka (120 g) – 3 Kč
- Krupice (40 g) – 3 Kč
- Sůl – dle chuti
Celková cena: cca 568 Kč
Postup:
Příprava husy:
- Příprava masa: Husí maso opláchněte a důkladně osolte zvenku i zevnitř. Vnitřek husy pak ještě okořeňte pepřem a majoránkou.
- Plnění: Jablka a cibuli nakrájejte na čtvrtiny a vložte dovnitř husy. Pokoření ještě povrch husy kmínem, který dodá kůrce krásnou barvu a chuť.
- Pečení: Husu vložte do pekáče, přidejte trochu vody a zakryjte poklicí nebo alobalem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 3 hodiny. Každou hodinu husu polévejte výpekem. Na posledních 30 minut pečení odkryjte, aby se vytvořila křupavá kůrka.
Příprava červeného zelí:
- Restování: Na pánvi na troše oleje osmažte nadrobno nakrájenou cibuli do sklovata.
- Vaření: Přidejte nakrájené červené zelí, nastrouhané jablko, ocet, cukr a trochu vody. Osolte a opepřete dle chuti.
- Dušení: Zakryjte pokličkou a na mírném ohni nechte zelí dusit přibližně 30 minut, dokud nebude měkké, ale stále trochu křupavé.
Příprava bramborových knedlíků:
- Vaření brambor: Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte je vychladnout a poté nastrouhejte najemno.
- Těsto: Přidejte mouku, krupici a sůl, a vypracujte hladké těsto.
- Formování a vaření: Těsto rozdělte na menší části, vytvarujte válečky a vařte v osolené vodě asi 15 minut, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu.
Servírování:
Hotovou husu rozporcujte a podávejte s červeným zelím a plátky bramborových knedlíků. Tento pokrm je ideální pro slavnostní příležitosti a zajisté potěší celou rodinu.
Doba přípravy:
4 hodiny
Obtížnost:
Střední
Přejeme vám nezapomenutelnou Svatomartinskou hostinu! Dobrou chuť!
Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]