Svatomartinská husa s červeným zelím a bramborovými knedlíky

Svatomartinská husa s červeným zelím a bramborovými knedlíky

Tento recept na svatomartinskou husu je navržen tak, aby husa byla křehká a šťavnatá, doplněná o chutné červené zelí a tradiční bramborové knedlíky. Svatomartinská hostina plná chutí a vůní – skvělá pro společné chvíle u rodinného stolu!


Suroviny:

(Pro 4-6 osob)

Na husu:

  • Husa (cca 3 kg) – 500 Kč
  • Sůl a pepř – dle chuti
  • Majoránka (2 lžičky) – 5 Kč
  • Kmín (2 lžičky) – 5 Kč
  • Jablka (2 ks, na plnění) – 10 Kč
  • Cibule (2 ks, na plnění) – 5 Kč

Na červené zelí:

  • Červené zelí (500 g) – 20 Kč
  • Jablko (1 ks, nastrouhané) – 5 Kč
  • Cibule (1 ks) – 3 Kč
  • Ocet (2 lžíce) – 2 Kč
  • Cukr (1 lžíce) – 2 Kč
  • Sůl a pepř – dle chuti

Na bramborové knedlíky:

  • Brambory (500 g) – 10 Kč
  • Hladká mouka (120 g) – 3 Kč
  • Krupice (40 g) – 3 Kč
  • Sůl – dle chuti

Celková cena: cca 568 Kč


Postup:

Příprava husy:

  1. Příprava masa: Husí maso opláchněte a důkladně osolte zvenku i zevnitř. Vnitřek husy pak ještě okořeňte pepřem a majoránkou.
  2. Plnění: Jablka a cibuli nakrájejte na čtvrtiny a vložte dovnitř husy. Pokoření ještě povrch husy kmínem, který dodá kůrce krásnou barvu a chuť.
  3. Pečení: Husu vložte do pekáče, přidejte trochu vody a zakryjte poklicí nebo alobalem. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 3 hodiny. Každou hodinu husu polévejte výpekem. Na posledních 30 minut pečení odkryjte, aby se vytvořila křupavá kůrka.

Příprava červeného zelí:

  1. Restování: Na pánvi na troše oleje osmažte nadrobno nakrájenou cibuli do sklovata.
  2. Vaření: Přidejte nakrájené červené zelí, nastrouhané jablko, ocet, cukr a trochu vody. Osolte a opepřete dle chuti.
  3. Dušení: Zakryjte pokličkou a na mírném ohni nechte zelí dusit přibližně 30 minut, dokud nebude měkké, ale stále trochu křupavé.

Příprava bramborových knedlíků:

  1. Vaření brambor: Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte je vychladnout a poté nastrouhejte najemno.
  2. Těsto: Přidejte mouku, krupici a sůl, a vypracujte hladké těsto.
  3. Formování a vaření: Těsto rozdělte na menší části, vytvarujte válečky a vařte v osolené vodě asi 15 minut, dokud knedlíky nevyplavou na hladinu.

Servírování:

Hotovou husu rozporcujte a podávejte s červeným zelím a plátky bramborových knedlíků. Tento pokrm je ideální pro slavnostní příležitosti a zajisté potěší celou rodinu.

Doba přípravy:

4 hodiny

Obtížnost:

Střední

Přejeme vám nezapomenutelnou Svatomartinskou hostinu! Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Maximální velikost obrázku je: 64 MB. Pro vložení obrázku přidejte Komentář a vyplňte označená pole Drop file here