Tento recept na Brynzové halušky s křupavou slaninou a pažitkou je inspirovaný slovenskou kuchyní, ale s malým vylepšením.
Brynzové halušky s křupavou slaninou a pažitkou
Tento pokrm kombinuje jemnost brynzy, bohatou chuť bramborových halušek a křupavou slaninu. Pažitka dodá pokrmu svěžest a zajímavý vzhled. Je to výborná sytá večeře pro každého milovníka sýrových pokrmů.
Suroviny:
(Pro 4 osoby)
Brambory (500 g) – 20 Kč
Hladká mouka (200 g) – 10 Kč
Vejce (1 ks) – 5 Kč
Brynza (200 g) – 50 Kč
Slanina (150 g) – 40 Kč
Sůl a pepř – 5 Kč
Pažitka (hrst) – 10 Kč
Máslo (1 lžíce) – 5 Kč
Celková cena: cca 145 Kč
Postup:
- Příprava těsta: Brambory oloupej a nastrouhej najemno. Vymačkej přebytečnou vodu a smíchej s vejcem, hladkou moukou a špetkou soli. Vytvoř těsto, které by mělo být spíše hustší, ale stále měkké.
- Vaření halušek: Přiveď k varu hrnec osolené vody. Pomocí haluškovače nebo lžící tvoř malé kousky těsta (halušky) a vhazuj je do vroucí vody. Jakmile halušky vyplavou na povrch, vař je ještě asi 1–2 minuty. Poté je sceď a promíchej s trochou másla, aby se nelepily.
- Příprava slaniny: Slaninu nakrájej na kostičky a osmaž ji na pánvi dozlatova a křupava. Odsaj přebytečný tuk na papírové utěrce.
- Spojení chutí: V teplém hrnci smíchej uvařené halušky s brynzou, dokud se sýr nerozpustí a halušky nezískají krémovou konzistenci. Přidej opečenou slaninu a podle chuti osol a opepři.
- Podávání: Při podávání pokrm posyp čerstvou nasekanou pažitkou pro svěžest a krásnou barvu.
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 15 minut
Obtížnost: Střední
Tento pokrm je krémový, sytý a výborně se hodí na chladnější dny. Kombinace brynzy a křupavé slaniny tvoří nezapomenutelnou chuť, kterou doplňuje jemná pažitka.
Dobrou chuť!