Dušené kuřecí maso s čočkou a zeleninou

Zde je recept na dušené kuřecí maso s čočkou a zeleninou pro 4 osoby. Přidám orientační ceny, které se mohou lišit v závislosti na obchodě.

Suroviny:

  1. Kuřecí prsa (500 g) – 120 Kč
  2. Čočka (suchá, 250 g) – 30 Kč
  3. Cibule (1 velká) – 8 Kč
  4. Mrkev (2 střední) – 10 Kč
  5. Česnek (2 stroužky) – 5 Kč
  6. Rajčata (2 ks nebo plechovka krájených) – 20 Kč
  7. Olivový olej (50 ml) – 20 Kč
  8. Sůl – 5 Kč
  9. Pepř – 5 Kč
  10. Mletá paprika (1 lžička) – 5 Kč
  11. Bobkový list (2 listy) – 5 Kč
  12. Petrželová nať (na ozdobu, volitelně) – 10 Kč

Celková cena: cca 243 Kč

Postup:

  1. Příprava čočky:
    • Čočku předem propláchněte ve studené vodě. Pokud používáte klasickou zelenou nebo hnědou čočku, doporučuji ji namočit alespoň na 1 hodinu (případně přes noc). Červená čočka namáčení nepotřebuje.
  2. Příprava kuřete:
    • Kuřecí prsa opláchněte a osušte. Nakrájejte na menší kousky (cca 2 cm) a lehce osolte a opepřete.
  3. Smažení kuřete:
    • V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte kuřecí maso a osmažte dozlatova z obou stran (asi 5-7 minut). Poté maso vyjměte a dejte stranou.
  4. Příprava zeleniny:
    • Cibuli nakrájejte najemno, česnek prolisujte. Mrkev oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Rajčata nakrájejte na kostičky, případně použijte plechovku krájených rajčat.
  5. Vaření základní směsi:
    • Do stejné pánve přidejte cibuli a česnek, lehce orestujte. Přidejte mrkev a restujte dalších 5 minut, dokud lehce nezměkne.
    • Přidejte rajčata a vše zalijte vodou (cca 500 ml), přidejte bobkový list a lžičku mleté papriky. Nechte směs přivést k varu.
  6. Vaření čočky a masa:
    • Do rajčatové směsi přidejte namočenou čočku. Vařte na mírném ohni cca 25 minut (nebo do změknutí čočky). Pokud používáte červenou čočku, bude stačit asi 15 minut.
    • Jakmile je čočka skoro měkká, vraťte do pánve opečené kuřecí maso a společně vařte dalších 10 minut.
  7. Dochucení a podávání:
    • Když je maso i čočka uvařená, dochuťte solí, pepřem a případně další mletou paprikou dle chuti.
    • Na závěr můžete pokrm ozdobit čerstvou petrželkou.

Doba přípravy:

  • Příprava surovin: 15 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Celkový čas: 55 minut

Obtížnost:

  • Snadná – Recept je vhodný i pro méně zkušené kuchaře, vyžaduje jednoduché kroky, jako je vaření čočky a smažení masa.

Tento pokrm je výživný, chutný a skvěle vyvážený díky kombinaci bílkovin z kuřecího masa a vlákniny z čočky.

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 1 Průměrně: 5]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Maximální velikost obrázku je: 64 MB. Pro vložení obrázku přidejte Komentář a vyplňte označená pole Drop file here