Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka

Tato polévka má v Evropě i po celém světě své pevné místo díky jedinečné kombinaci chutí a vůní. Cibule pomalu karamelizovaná s vínem a bylinkami, zapečená pod vrstvou rozpuštěného sýra, dodává polévce charakteristický šarm, který si snadno zamilujete.


Suroviny:
(Pro 4 osoby)

  • Cibule (4 střední kusy) – 15 Kč
  • Máslo (50 g) – 10 Kč
  • Olivový olej (1 lžíce) – 5 Kč
  • Hovězí vývar (1 l) – 30 Kč
  • Bílé suché víno (100 ml) – 20 Kč
  • Čerstvý tymián nebo 1/2 lžičky sušeného – 5 Kč
  • Bobkový list (1 ks) – 1 Kč
  • Francouzská bageta (1 ks) – 15 Kč
  • Strouhaný Gruyère nebo jiný sýr na zapečení (80 g) – 25 Kč
  • Sůl a pepř – dle chuti

Celková cena: cca 125 Kč


Postup:

Karamelizace cibule:
Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem a přidejte cibuli. Na mírném ohni ji pomalu restujte za častého míchání asi 25 minut, dokud nezezlátne a nezkaramelizuje.

Přidání vývaru a koření:
Ke karamelizované cibuli přilijte bílé víno a nechte chvíli povařit, aby se alkohol odpařil. Poté přidejte hovězí vývar, tymián a bobkový list. Polévku vařte na mírném ohni dalších 20 minut. Nakonec ji dochuťte solí a pepřem podle chuti.

Příprava bagety:
Bagetu nakrájejte na plátky a opečte ji dozlatova. Každý plátek posypte strouhaným sýrem.

Zapečení a servírování:
Polévku rozdělte do misek vhodných k zapékání, na povrch položte opečené plátky bagety se sýrem a dejte pod gril na pár minut, dokud se sýr neroztaví a nezíská zlatavou barvu.


Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Obtížnost: Střední

Tato hřejivá, sytá polévka je ideální volbou pro chladné dny a udělá dojem na každého, kdo ji ochutná. Bon appétit!

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Maximální velikost obrázku je: 64 MB. Pro vložení obrázku přidejte Komentář a vyplňte označená pole Drop file here