Hráškový krém s mátou a krutony
Hráškový krém je svěží a jemná polévka, která díky mátě získá lehký nádech a osvěžující chuť. Tento krém je ideální jako lehký předkrm nebo rychlá večeře.
Suroviny:
(Pro 4 porce)
- Mražený hrášek (500 g) – 25 Kč
- Cibule (1 středně velká) – 5 Kč
- Stroužek česneku (2 ks) – 2 Kč
- Brambora (1 ks) – 3 Kč
- Máslo (1 lžíce) – 5 Kč
- Zeleninový vývar (500 ml) – 10 Kč
- Čerstvá máta (několik lístků) – 5 Kč
- Smetana ke šlehání (50 ml) – 15 Kč
- Sůl a pepř – dle chuti
- Chléb (na krutony) – 5 Kč
- Olivový olej (na krutony) – 5 Kč
Celková cena: cca 80 Kč
Postup:
- Příprava základních ingrediencí: Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Bramboru oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, aby se rychleji uvařila.
- Smažení cibule a česneku: V hrnci rozehřejte máslo a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte dozlatova, pak přidejte česnek a restujte další minutu, dokud nezačne vonět.
- Vaření hrášku a brambory: Do hrnce přidejte hrášek a bramboru, vše zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Nechte mírně vařit asi 10–12 minut, dokud brambory nezměknou.
- Mixování a dochucení: Jakmile jsou brambory měkké, přidejte lístky máty a polévku odstavte. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte polévku dohladka. Pokud je konzistence příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru. Osolte, opepřete a vmíchejte smetanu.
- Příprava krutonů: Chléb nakrájejte na malé kostky a pokapejte olivovým olejem. Rozložte na plech a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 5–7 minut, dokud nejsou krutony zlatavé a křupavé.
- Servírování: Hráškový krém podávejte ozdobený krutony a lístky máty pro osvěžení. Můžete přidat i kapku smetany nebo olivového oleje pro extra krémovou chuť.
Doba přípravy:
Příprava: 10 minut
Vaření: 15 minut
Obtížnost: Snadná
Tento hráškový krém s mátou vás okouzlí svěží chutí a jemnou texturou, která potěší nejen milovníky hrášku. Dobrou chuť!
Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]