Kachna se zelím a bramborovými knedlíky
Tento recept na kachnu se zelím je ideální volbou pro slavnostní oběd. Kombinace šťavnatého masa, jemného zelí a nadýchaných knedlíků potěší každého milovníka české kuchyně.
Suroviny:
Na kachnu:
- 1 celá kachna (cca 2,5 kg) – 350 Kč
- Sůl a pepř – dle chuti
- Kmín – 1 lžíce – 5 Kč
- Voda – 250 ml
Na zelí:
- 500 g sterilovaného bílého zelí – 25 Kč
- Cibule (1 ks) – 5 Kč
- Sádlo (2 lžíce) – 10 Kč
- Cukr (1 lžička) – 2 Kč
- Sůl, pepř, kmín – dle chuti
- Hladká mouka (1 lžíce) – 2 Kč
Na bramborové knedlíky:
- 1 kg brambor – 20 Kč
- Hladká mouka (200 g) – 6 Kč
- Solamyl (1 lžíce) – 3 Kč
- Vejce (1 ks) – 4 Kč
- Sůl – dle chuti
Celková cena: cca 430 Kč
Postup:
Příprava kachny:
- Kachnu omyjte, osušte a důkladně nasolte zevnitř i zvenku. Posypte pepřem a kmínem.
- Vložte kachnu do pekáče, podlijte vodou, přikryjte alobalem a pečte při 160 °C asi 2 hodiny.
- Po dvou hodinách alobal sundejte, zvýšte teplotu na 200 °C a kachnu dopečte dozlatova, pravidelně přelévejte výpekem.
Příprava zelí:
- Na sádle osmahněte na jemno nakrájenou cibuli. Přidejte zelí, cukr a koření.
- Podlijte trochou vody a duste asi 20 minut.
- Zahustěte lžící mouky rozmíchané ve vodě, dobře promíchejte a ještě chvíli povařte.
Příprava knedlíků:
- Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Oloupejte je a nastrouhejte na jemno.
- Přidejte mouku, solamyl, vejce a sůl. Vypracujte hladké těsto.
- Z těsta vytvořte válečky a vařte je v osolené vodě 20 minut.
Servírování:
Na talíř naaranžujte šťavnaté kousky kachny, vedle podávejte zelí a plátky bramborových knedlíků. Polijte výpekem z kachny.
Doba přípravy: 3 hodiny
Obtížnost: Střední
Tato kombinace chutí vás přenese na tradiční českou slavnost. Dobrou chuť!
Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]