Rád se s tebou podělím o originální recept, který jsem si vymyslel na základě českých chutí s nádechem moderní kuchyně. Je to jednoduchý, ale lahodný pokrm s názvem Karamelizovaná cibulová kaše s křupavým vepřovým bůčkem.
Karamelizovaná cibulová kaše s křupavým vepřovým bůčkem
Tento recept spojuje jemnou, sladko-slanou cibulovou kaši s křupavým vepřovým bůčkem, což vytváří dokonalý kontrast chutí a textur.
Suroviny:
(Pro 4 osoby)
Vepřový bůček (600 g) – 150 Kč
Brambory (500 g) – 20 Kč
Cibule (4 velké cibule) – 15 Kč
Máslo (50 g) – 15 Kč
Smetana ke šlehání (100 ml) – 20 Kč
Hnědý cukr (2 lžíce) – 5 Kč
Jablečný ocet (1 lžíce) – 5 Kč
Sůl, pepř – 5 Kč
Čerstvý tymián (na ozdobu) – 10 Kč
Olej na smažení – 10 Kč
Celková cena: cca 255 Kč
Postup:
- Příprava bůčku:
Bůček nakrájej na silnější plátky. Osol a opepři, poté ho orestuj na rozpálené pánvi dozlatova z obou stran. Po orestování ho přendej na plech a peč v troubě předehřáté na 160 °C asi 1 hodinu, dokud není maso křupavé a měkké. - Cibulová kaše:
Cibuli oloupej a nakrájej na tenké plátky. Na pánvi rozehřej máslo a přidej nakrájenou cibuli. Na mírném ohni ji pomalu restuj asi 20 minut, dokud nezačne karamelizovat. Přidej hnědý cukr a jablečný ocet, a nechej vše spojit do jemné karamelizované směsi. - Bramborová kaše:
Brambory oloupej a uvař v osolené vodě do měkka. Poté je sceď, rozmačkej a přidej smetanu a máslo. Do této bramborové kaše zamíchej karamelizovanou cibuli, aby vznikla sladká a jemná cibulová kaše. - Servírování:
Na talíř dej porci karamelizované cibulové kaše a navrch polož křupavý bůček. Ozdob čerstvým tymiánem a případně ještě několika kapkami omastku z pánve.
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 1 hodina 20 minut
Obtížnost: Střední
Tento pokrm nabízí kombinaci výrazných chutí. Sladkost karamelizované cibule a jemná bramborová kaše krásně kontrastují s křupavým a šťavnatým bůčkem. Je to originální jídlo, které potěší každého milovníka masa i tradiční kuchyně.
Dobrou chuť!