Tady je recept inspirovaný fazolemi, které si vychutnávali Terence Hill a Bud Spencer ve svých westernech. Tento pokrm je jednoduchý, ale plný chutí, ideální pro venkovní vaření nebo domácí pohodlí – a přináší zpět atmosféru klasických westernů.
Kovbojské fazole s klobásou a rajčaty
Suroviny:
(pro 4 osoby)
- Bílé fazole (500 g, ideálně namočené přes noc) – 30 Kč
- Klobása nebo slanina (200 g, nakrájená na kousky) – 40 Kč
- Rajčata (4 ks, nasekaná na kostičky) – 20 Kč
- Cibule (1 ks, nadrobno) – 5 Kč
- Česnek (3 stroužky, nasekané) – 5 Kč
- Paprika (1 lžička) – 5 Kč
- Černý pepř – špetka
- Sůl – dle chuti
- Sušené oregano (volitelně) – 5 Kč
- Olivový olej (1 lžíce) – 5 Kč
- Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu – 5 Kč
Celková cena: cca 115 Kč
Postup:
- Příprava základu:
Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a klobásu či slaninu a orestujte, dokud klobása nezíská krásnou křupavou kůrku. - Vaření fazolí:
Přidejte propláchnuté a předem namočené fazole. Zalejte vodou tak, aby byly fazole zcela ponořené. Vařte na mírném plameni asi 1,5–2 hodiny, dokud fazole nezměknou. Pravidelně kontrolujte a případně přidejte vodu. - Dochucení:
Jakmile jsou fazole měkké, přidejte nakrájená rajčata, papriku, špetku pepře, sůl a sušené oregano. Vše dobře promíchejte a nechte ještě vařit, dokud se rajčata nerozpadnou a směs nezhoustne (cca 20 minut). - Servírování:
Kovbojské fazole podávejte horké, ozdobené čerstvou petrželkou nebo koriandrem. Nejlépe si je vychutnáte s křupavým chlebem nebo opečenou tortillou.
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Obtížnost: Střední
Dobrou chuť, pardnery!
Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]