Krůtí stehno s bylinkovou omáčkou a pečenou zeleninou

Tady je originální recept na krůtí stehno s bylinkovou omáčkou a pečenou zeleninou, který potěší i náročné chuťové buňky. Jedná se o výživné jídlo ideální pro rodinný oběd nebo slavnostní příležitost.


Krůtí stehno s bylinkovou omáčkou a pečenou zeleninou

Tento recept kombinuje šťavnaté krůtí maso s jemnou bylinkovou omáčkou a pečenou zeleninou. Jídlo je lehké, ale zároveň syté, ideální pro zdravější verzi klasického pečeného masa.


Suroviny:

(Pro 4 osoby)

Na krůtí stehno:

  • Krůtí stehno (1 ks, cca 1 kg) – 150 Kč
  • Olivový olej (3 lžíce) – 5 Kč
  • Česnek (4 stroužky) – 5 Kč
  • Rozmarýn (čerstvý, 2 větvičky) – 10 Kč
  • Tymián (čerstvý, 2 větvičky) – 10 Kč
  • Citronová šťáva (z 1 citronu) – 10 Kč
  • Sůl a pepř – 5 Kč

Na bylinkovou omáčku:

  • Máslo (50 g) – 10 Kč
  • Hladká mouka (1 lžíce) – 5 Kč
  • Vývar (zeleninový nebo kuřecí, 250 ml) – 10 Kč
  • Čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, tymián) – 10 Kč
  • Sůl a pepř – 5 Kč

Na pečenou zeleninu:

  • Brambory (500 g) – 20 Kč
  • Mrkev (2 ks) – 10 Kč
  • Cuketa (1 ks) – 20 Kč
  • Cibule (2 ks) – 10 Kč
  • Olivový olej (2 lžíce) – 5 Kč
  • Čerstvý tymián nebo rozmarýn (volitelné) – 5 Kč
  • Sůl a pepř – 5 Kč

Celková cena: cca 295 Kč


Postup:

  1. Předehřejte troubu: Na 180 °C.
  2. Připravte krůtí stehno: Opláchněte krůtí stehno a osušte papírovým ubrouskem. Osolte a opepřete z obou stran. V misce smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, citronovou šťávu a nasekané bylinky (rozmarýn a tymián). Tuto směs vetřete do masa.
  3. Pečte: Položte stehno do pekáče, zakryjte alobalem a pečte přibližně 1,5 hodiny. Během pečení občas podlijte šťávou z pekáče. Posledních 20 minut alobal odstraňte, aby maso získalo zlatavou kůrku.
  4. Připravte pečenou zeleninu: Brambory oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny, mrkev na plátky, cuketu a cibuli na větší kusy. V misce promíchejte zeleninu s olivovým olejem, tymiánem, solí a pepřem. Pečte na plechu v troubě posledních 45 minut s krůtím stehnem.
  5. Připravte bylinkovou omáčku: V malém hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a krátce opékejte do světle zlaté barvy. Přilijte vývar a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec přidejte nasekané bylinky, osolte a opepřete podle chuti.
  6. Servírujte: Hotové krůtí stehno nakrájejte na plátky, podávejte s pečenou zeleninou a přelijte bylinkovou omáčkou.

Doba přípravy: 25 minut
Doba pečení: 1,5 hodiny
Obtížnost: Střední
Pečení masa vyžaduje trpělivost, ale jinak je recept snadno zvládnutelný. Příprava zeleniny a omáčky je jednoduchá a zvládne ji každý, kdo má základní zkušenosti s vařením.


Tento recept na krůtí stehno s bylinkovou omáčkou je výtečnou volbou pro výjimečný rodinný oběd. Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Maximální velikost obrázku je: 64 MB. Pro vložení obrázku přidejte Komentář a vyplňte označená pole Drop file here