Pečená srnčí kýta s rozmarýnem a červeným vínem

Tady je recept na pečenou srnčí kýtu s rozmarýnem a červeným vínem – lahodné jídlo ze zvěřiny, které skvěle zapadne do podzimní atmosféry.


Suroviny:

(Pro 4 osoby)

  1. Srnčí kýta (800 g) – 300 Kč
  2. Červené víno (200 ml) – 50 Kč
  3. Cibule (2 ks) – 10 Kč
  4. Mrkev (2 ks) – 10 Kč
  5. Česnek (4 stroužky) – 5 Kč
  6. Rozmarýn (čerstvý, 2 větvičky) – 10 Kč
  7. Máslo (50 g) – 10 Kč
  8. Olivový olej (2 lžíce) – 10 Kč
  9. Zvěřinové koření (nebo směs bobkový list, jalovec, nové koření) – 10 Kč
  10. Sůl a pepř – 5 Kč
  11. Zeleninový vývar (500 ml) – 10 Kč
  12. Brambory nebo šťouchané brambory jako příloha – 40 Kč

Celková cena: cca 460 Kč


Postup:

  1. Příprava masa:
    • Srnčí kýtu očistěte, osolte a opepřete ze všech stran. Na povrchu masa udělejte několik malých zářezů a do nich vložte plátky česneku a rozmarýnu.
  2. Příprava zeleniny:
    • Cibuli a mrkev nakrájejte na větší kousky a dejte na dno pekáče. Přidejte zbylý česnek, zvěřinové koření a bobkový list.
  3. Příprava masa na pečení:
    • V pánvi rozehřejte olivový olej a máslo. Srnčí kýtu na něm zprudka orestujte ze všech stran, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Poté ji přesuňte do pekáče na zeleninu.
  4. Přidání vína a vývaru:
    • Do pánve, ve které jste restovali maso, nalijte červené víno a krátce povařte, aby se uvolnily všechny chutě. Víno nalijte na maso v pekáči a přidejte zeleninový vývar.
  5. Pečení:
    • Pekáč zakryjte alobalem a dejte do trouby vyhřáté na 160°C. Pečte přibližně 2 hodiny, dokud maso nebude měkké. Během pečení maso občas podlévejte šťávou.
  6. Podávání:
    • Srnčí kýtu podávejte nakrájenou na plátky, s omáčkou ze šťávy a pečené zeleniny. Jako příloha se hodí šťouchané brambory, bramborové noky nebo domácí knedlík.

Doba přípravy:

  • Příprava: 20 minut
  • Pečení: 2 hodiny

Obtížnost:

  • Střední – Pečení vyžaduje čas a kontrolu.

Toto pečené srnčí je dokonalým pokrmem pro slavnostní příležitosti nebo podzimní oběd. Zvěřinové maso má jedinečnou chuť, kterou doplní aromatický rozmarýn a červené víno. Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Maximální velikost obrázku je: 64 MB. Pro vložení obrázku přidejte Komentář a vyplňte označená pole Drop file here