Tady je recept na pečené plněné papriky s quinoou a zeleninou – lahodné vegetariánské jídlo, které je zdravé, lehké a plné chutí.
Pečené plněné papriky s quinoou a zeleninou
Tento vegetariánský pokrm spojuje šťavnaté pečené papriky s výživnou quinoou, zeleninou a sýrem, což ho činí ideálním obědem nebo večeří pro všechny, kdo hledají zdravou alternativu.
Suroviny:
(Pro 4 osoby)
- Papriky (4 větší kusy, červené nebo žluté) – 40 Kč
- Quinoa (150 g) – 40 Kč
- Cibule (1 ks) – 5 Kč
- Česnek (2 stroužky) – 5 Kč
- Mrkev (1 ks) – 5 Kč
- Cuketa (1 ks) – 20 Kč
- Rajčata (2 ks) – 10 Kč
- Feta sýr (100 g) – 30 Kč
- Olivový olej (3 lžíce) – 10 Kč
- Čerstvá bazalka (hrst) – 10 Kč
- Sůl a pepř – 5 Kč
- Citronová šťáva (z 1 citronu) – 5 Kč
Celková cena: cca 185 Kč
Postup:
- Připravte papriky: Papriky podélně rozřízněte na poloviny a odstraňte semínka. Předehřejte troubu na 180 °C.
- Uvařte quinou: Quinou propláchněte ve studené vodě a poté ji vařte ve 300 ml vody, dokud není měkká a voda se nevsákne, přibližně 15 minut. Osolte podle chuti.
- Osmahněte zeleninu: Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a cuketu. Orestujte asi 5 minut, poté přidejte nakrájená rajčata a restujte další 3 minuty.
- Smíchejte náplň: Uvařenou quinou promíchejte s osmaženou zeleninou. Do směsi přidejte drobený feta sýr, nasekanou čerstvou bazalku, sůl, pepř a zakápněte citronovou šťávou.
- Plňte papriky: Papriky naplňte připravenou směsí quinoi a zeleniny. Položte je do pekáče, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě 25–30 minut, dokud nejsou papriky měkké a jemně opečené.
- Servírujte: Hotové papriky podávejte jako hlavní jídlo s čerstvým salátem nebo pečivem.
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 30 minut
Obtížnost: Snadná
Tento recept je ideální pro vegetariány nebo pro ty, kteří chtějí odlehčit svůj jídelníček. Quinoa je výživná, lehká a spolu s restovanou zeleninou a sýrem tvoří perfektní kombinaci chutí.
Dobrou chuť! Tento pokrm je skvělým způsobem, jak si vychutnat zdravé a chutné vegetariánské jídlo.