Pečený květák s parmazánem a bylinkovým dipem

Pečený květák s parmazánem a bylinkovým dipem
Tento recept zvýrazňuje květák díky pečení a skvělým kořením. Jako příloha nebo lehké jídlo potěší každého, kdo hledá nový způsob, jak si květák vychutnat.


Suroviny:

  • Květák (1 středně velký) – 30 Kč
  • Olivový olej (3 lžíce) – 5 Kč
  • Strouhaný parmazán (50 g) – 20 Kč
  • Strouhanka (3 lžíce) – 2 Kč
  • Česnek (2 stroužky, prolisovaný) – 2 Kč
  • Sůl, pepř – dle chuti
  • Špetka chilli nebo papriky – dle chuti
  • Čerstvé bylinky: petržel, pažitka (hrstka, nasekané) – 5 Kč

Bylinkový dip:

  • Bílý jogurt (200 ml) – 10 Kč
  • Citronová šťáva (1 lžíce) – 2 Kč
  • Česnek (1 stroužek, prolisovaný) – 1 Kč
  • Nasekané čerstvé bylinky (petržel, pažitka, kopr) – 5 Kč
  • Sůl, pepř – dle chuti

Celková cena: cca 80 Kč


Postup:

  1. Příprava květáku:
    Květák rozdělte na růžičky a opláchněte pod tekoucí vodou. Nechte dobře okapat nebo osušte.
  2. Ochucení květáku:
    V míse smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř, parmazán, strouhanku a špetku chilli. Do této směsi přidejte květákové růžičky a promíchejte, aby se každá růžička obalila v koření a sýru.
  3. Pečení:
    Předehřejte troubu na 200 °C. Květák rovnoměrně rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 25–30 minut, dokud nebude květák měkký a na povrchu zlatavý.
  4. Příprava dipu:
    V misce smíchejte jogurt s citronovou šťávou, česnekem a bylinkami. Osolte a opepřete podle chuti.
  5. Podávání:
    Pečený květák podávejte teplý s čerstvým bylinkovým dipem. Je skvělý jako lehké hlavní jídlo nebo chutná příloha.

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 30 minut
Obtížnost: Snadná

Pečený květák s parmazánem má úžasně jemnou chuť, kterou doplňuje svěží bylinkový dip. Tento pokrm je zdravý, chutný a navíc skvěle vypadá na talíři! Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Maximální velikost obrázku je: 64 MB. Pro vložení obrázku přidejte Komentář a vyplňte označená pole Drop file here