Polské pirohy s bramborovo-tvarohovou náplní
Pirohy jsou tradiční polské knedlíky plněné různými náplněmi. Bramborovo-tvarohová varianta je jednou z nejoblíbenějších, a proto se často podává s osmaženou cibulkou nebo zakysanou smetanou.
Suroviny:
(Pro 4 porce)
Těsto:
- Hladká mouka (300 g) – 10 Kč
- Vejce (1 ks) – 5 Kč
- Voda (150 ml) – 0 Kč
- Sůl – špetka
Náplň:
- Brambory (500 g) – 10 Kč
- Tvaroh (100 g) – 15 Kč
- Sůl a pepř – dle chuti
- Máslo (1 lžíce) – 5 Kč
Na dokončení:
- Cibule (1 ks) – 5 Kč
- Máslo (2 lžíce) – 10 Kč
- Zakysaná smetana (volitelně) – 10 Kč
Celková cena: cca 70 Kč
Postup:
- Příprava náplně: Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě do měkka. Sceďte je a nechte vychladnout. Poté je rozmačkejte nebo propasírujte a smíchejte s tvarohem, máslem, solí a pepřem. Náplň ochutnejte a případně dochuťte.
- Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku se špetkou soli. Přidejte vejce a vodu, a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je příliš suché, přidejte trochu vody, pokud příliš lepivé, přidejte mouku. Těsto nechte odpočinout 15 minut.
- Plnění pirohů: Těsto vyválejte na tenký plát a vykrajujte z něj kolečka pomocí sklenice nebo formičky. Na každé kolečko dejte lžičku bramborovo-tvarohové náplně. Okraje těsta potřete vodou, přehněte kolečko napůl a pevně stlačte, aby se pirohy dobře uzavřely.
- Vaření pirohů: Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Pirohy do něj vkládejte po dávkách a vařte je, dokud nevyplavou na povrch (asi 3–5 minut). Vyjměte je a nechte okapat.
- Podávání: Na pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm cibuli nakrájenou nadrobno dozlatova. Osmaženou cibulkou posypte vařené pirohy. Podávejte se zakysanou smetanou podle chuti.
Doba přípravy:
Příprava: 30 minut
Vaření: 10 minut
Obtížnost: Střední
Pirohy s bramborovo-tvarohovou náplní jsou klasikou polské kuchyně, která svou chutí potěší celou rodinu. Dobrou chuť!
Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]