Polské pirohy s bramborovo-tvarohovou náplní

Polské pirohy s bramborovo-tvarohovou náplní

Pirohy jsou tradiční polské knedlíky plněné různými náplněmi. Bramborovo-tvarohová varianta je jednou z nejoblíbenějších, a proto se často podává s osmaženou cibulkou nebo zakysanou smetanou.


Suroviny:

(Pro 4 porce)

Těsto:

  • Hladká mouka (300 g) – 10 Kč
  • Vejce (1 ks) – 5 Kč
  • Voda (150 ml) – 0 Kč
  • Sůl – špetka

Náplň:

  • Brambory (500 g) – 10 Kč
  • Tvaroh (100 g) – 15 Kč
  • Sůl a pepř – dle chuti
  • Máslo (1 lžíce) – 5 Kč

Na dokončení:

  • Cibule (1 ks) – 5 Kč
  • Máslo (2 lžíce) – 10 Kč
  • Zakysaná smetana (volitelně) – 10 Kč

Celková cena: cca 70 Kč


Postup:

  1. Příprava náplně: Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě do měkka. Sceďte je a nechte vychladnout. Poté je rozmačkejte nebo propasírujte a smíchejte s tvarohem, máslem, solí a pepřem. Náplň ochutnejte a případně dochuťte.
  2. Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku se špetkou soli. Přidejte vejce a vodu, a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je příliš suché, přidejte trochu vody, pokud příliš lepivé, přidejte mouku. Těsto nechte odpočinout 15 minut.
  3. Plnění pirohů: Těsto vyválejte na tenký plát a vykrajujte z něj kolečka pomocí sklenice nebo formičky. Na každé kolečko dejte lžičku bramborovo-tvarohové náplně. Okraje těsta potřete vodou, přehněte kolečko napůl a pevně stlačte, aby se pirohy dobře uzavřely.
  4. Vaření pirohů: Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Pirohy do něj vkládejte po dávkách a vařte je, dokud nevyplavou na povrch (asi 3–5 minut). Vyjměte je a nechte okapat.
  5. Podávání: Na pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm cibuli nakrájenou nadrobno dozlatova. Osmaženou cibulkou posypte vařené pirohy. Podávejte se zakysanou smetanou podle chuti.

Doba přípravy:

Příprava: 30 minut
Vaření: 10 minut
Obtížnost: Střední


Pirohy s bramborovo-tvarohovou náplní jsou klasikou polské kuchyně, která svou chutí potěší celou rodinu. Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Maximální velikost obrázku je: 64 MB. Pro vložení obrázku přidejte Komentář a vyplňte označená pole Drop file here