Pomalu pečené hovězí na víně s bramborovou kaší a glazovanou zeleninou – elegantní jídlo ideální pro slavnostní rodinný oběd, které zapůsobí svou bohatou chutí a jemností masa.
Pomalu pečené hovězí na víně s bramborovou kaší a glazovanou zeleninou
Suroviny:
(pro 4 osoby)
- Hovězí plec nebo kližka (800 g) – 180 Kč
- Červené víno (200 ml) – 40 Kč
- Hovězí vývar (400 ml) – 20 Kč
- Cibule (2 ks) – 10 Kč
- Česnek (3 stroužky) – 5 Kč
- Mrkev (2 ks) – 8 Kč
- Celer (1/4 ks) – 10 Kč
- Rozmarýn (čerstvý, 2 větvičky) – 10 Kč
- Tymián (čerstvý, 2 větvičky) – 10 Kč
- Máslo (2 lžíce) – 10 Kč
- Olivový olej (2 lžíce) – 5 Kč
- Sůl a pepř – 5 Kč
Bramborová kaše:
- Brambory (800 g) – 20 Kč
- Mléko (200 ml) – 5 Kč
- Máslo (2 lžíce) – 10 Kč
- Sůl – 5 Kč
Glazovaná zelenina:
- Baby karotky (250 g) – 20 Kč
- Zelené fazolky (250 g) – 20 Kč
- Med (1 lžíce) – 5 Kč
- Máslo (1 lžíce) – 5 Kč
Celková cena: cca 368 Kč
Postup:
- Příprava hovězího:
Předehřejte troubu na 150 °C. Hovězí maso nakrájejte na větší kousky a dobře osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej a maso opečte ze všech stran dohněda. - Příprava základu na pečení:
Na zbylém tuku osmahněte cibuli, česnek, mrkev a celer, nakrájené na větší kousky. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte rozmarýn a tymián a zalijte červeným vínem. Krátce povařte, aby se víno trochu odpařilo. - Pečení v troubě:
Přidejte hovězí vývar, promíchejte a přidejte opečené maso. Směs přelijte do pekáče, zakryjte poklicí nebo alobalem a pečte v troubě asi 3 hodiny, dokud maso nebude měkké. - Příprava bramborové kaše:
Uvařte oloupané brambory v osolené vodě doměkka. Sceďte, rozšťouchejte je a postupně přidávejte máslo a ohřáté mléko, dokud kaše nebude jemná a nadýchaná. - Glazovaná zelenina:
Baby karotky a fazolky krátce blanšírujte. Na pánvi rozpusťte máslo s medem a přidejte zeleninu. Opékejte, dokud se zelenina nezaskví glazurou. - Servírování:
Na talíř dejte porci bramborové kaše, vedle měkké hovězí maso s omáčkou a přidejte glazovanou zeleninu. Ozdobte snítkou čerstvého rozmarýnu nebo tymiánu.
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 3 hodiny a 30 minut
Obtížnost: Střední
Tento pokrm dodá rodinnému obědu slavnostní atmosféru a zaručí, že si každý vychutná lahodné spojení jemného hovězího masa s bramborovou kaší a sladkou glazovanou zeleninou. Dobrou chuť a příjemnou rodinnou pohodu!
Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]