Pomalu pečené hovězí na víně s bramborovou kaší a glazovanou zeleninou

Pomalu pečené hovězí na víně s bramborovou kaší a glazovanou zeleninou – elegantní jídlo ideální pro slavnostní rodinný oběd, které zapůsobí svou bohatou chutí a jemností masa.


Pomalu pečené hovězí na víně s bramborovou kaší a glazovanou zeleninou


Suroviny:
(pro 4 osoby)

  • Hovězí plec nebo kližka (800 g) – 180 Kč
  • Červené víno (200 ml) – 40 Kč
  • Hovězí vývar (400 ml) – 20 Kč
  • Cibule (2 ks) – 10 Kč
  • Česnek (3 stroužky) – 5 Kč
  • Mrkev (2 ks) – 8 Kč
  • Celer (1/4 ks) – 10 Kč
  • Rozmarýn (čerstvý, 2 větvičky) – 10 Kč
  • Tymián (čerstvý, 2 větvičky) – 10 Kč
  • Máslo (2 lžíce) – 10 Kč
  • Olivový olej (2 lžíce) – 5 Kč
  • Sůl a pepř – 5 Kč

Bramborová kaše:

  • Brambory (800 g) – 20 Kč
  • Mléko (200 ml) – 5 Kč
  • Máslo (2 lžíce) – 10 Kč
  • Sůl – 5 Kč

Glazovaná zelenina:

  • Baby karotky (250 g) – 20 Kč
  • Zelené fazolky (250 g) – 20 Kč
  • Med (1 lžíce) – 5 Kč
  • Máslo (1 lžíce) – 5 Kč

Celková cena: cca 368 Kč


Postup:

  1. Příprava hovězího:
    Předehřejte troubu na 150 °C. Hovězí maso nakrájejte na větší kousky a dobře osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej a maso opečte ze všech stran dohněda.
  2. Příprava základu na pečení:
    Na zbylém tuku osmahněte cibuli, česnek, mrkev a celer, nakrájené na větší kousky. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte rozmarýn a tymián a zalijte červeným vínem. Krátce povařte, aby se víno trochu odpařilo.
  3. Pečení v troubě:
    Přidejte hovězí vývar, promíchejte a přidejte opečené maso. Směs přelijte do pekáče, zakryjte poklicí nebo alobalem a pečte v troubě asi 3 hodiny, dokud maso nebude měkké.
  4. Příprava bramborové kaše:
    Uvařte oloupané brambory v osolené vodě doměkka. Sceďte, rozšťouchejte je a postupně přidávejte máslo a ohřáté mléko, dokud kaše nebude jemná a nadýchaná.
  5. Glazovaná zelenina:
    Baby karotky a fazolky krátce blanšírujte. Na pánvi rozpusťte máslo s medem a přidejte zeleninu. Opékejte, dokud se zelenina nezaskví glazurou.
  6. Servírování:
    Na talíř dejte porci bramborové kaše, vedle měkké hovězí maso s omáčkou a přidejte glazovanou zeleninu. Ozdobte snítkou čerstvého rozmarýnu nebo tymiánu.

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 3 hodiny a 30 minut
Obtížnost: Střední

Tento pokrm dodá rodinnému obědu slavnostní atmosféru a zaručí, že si každý vychutná lahodné spojení jemného hovězího masa s bramborovou kaší a sladkou glazovanou zeleninou. Dobrou chuť a příjemnou rodinnou pohodu!

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Maximální velikost obrázku je: 64 MB. Pro vložení obrázku přidejte Komentář a vyplňte označená pole Drop file here