Segedínský guláš

Segedínský guláš
Segedínský guláš je klasika, která kombinuje jemnou kyselost zelí s bohatou chutí vepřového masa. Tento recept přidává trochu netradiční chuť díky použití uzené papriky a zakysané smetany.


Suroviny:

  • Vepřové plecko (500 g) – 80 Kč
  • Cibule (2 ks) – 5 Kč
  • Kysané zelí (300 g) – 20 Kč
  • Zakysaná smetana (200 ml) – 15 Kč
  • Sladká mletá paprika (2 lžičky) – 2 Kč
  • Uzená paprika (1 lžička) – 3 Kč
  • Kmín (1 lžička) – 1 Kč
  • Sůl, pepř – dle chuti
  • Hladká mouka (1 lžíce) – 1 Kč
  • Voda nebo vývar (500 ml) – 5 Kč
  • Sádlo nebo olej (2 lžíce) – 3 Kč

Celková cena: cca 135 Kč


Postup:

  1. Příprava masa a cibule:
    Cibuli nakrájejte nadrobno a maso nakrájejte na větší kostky. Na velké pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a cibuli orestujte do zlatova.
  2. Opékání masa:
    K cibuli přidejte kostky masa a opékejte, dokud se nezatáhne a lehce nezhnědne. Poté přidejte sladkou i uzenou papriku a krátce orestujte, aby se rozvinula její vůně.
  3. Přidání koření a zelí:
    Do směsi přidejte kmín a důkladně promíchejte. Následně přidejte kysané zelí, které můžete předem trochu propláchnout, pokud preferujete méně kyselou chuť.
  4. Vaření:
    Směs zalijte vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso částečně ponořené. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte přibližně 1,5 hodiny, nebo dokud maso nezměkne.
  5. Zahuštění smetanou:
    Když je maso měkké, smíchejte zakysanou smetanu s hladkou moukou a pomalu přimíchejte do guláše. Vařte dalších 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  6. Dochucení:
    Ochutnejte a podle potřeby dosolte a dopepřete.

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 1,5 hodiny
Obtížnost: Střední

Podávejte s houskovými knedlíky nebo čerstvým pečivem, které skvěle nasákne lahodnou omáčku. Dobrou chuť

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Maximální velikost obrázku je: 64 MB. Pro vložení obrázku přidejte Komentář a vyplňte označená pole Drop file here