Segedínský guláš
Segedínský guláš je klasika, která kombinuje jemnou kyselost zelí s bohatou chutí vepřového masa. Tento recept přidává trochu netradiční chuť díky použití uzené papriky a zakysané smetany.
Suroviny:
- Vepřové plecko (500 g) – 80 Kč
- Cibule (2 ks) – 5 Kč
- Kysané zelí (300 g) – 20 Kč
- Zakysaná smetana (200 ml) – 15 Kč
- Sladká mletá paprika (2 lžičky) – 2 Kč
- Uzená paprika (1 lžička) – 3 Kč
- Kmín (1 lžička) – 1 Kč
- Sůl, pepř – dle chuti
- Hladká mouka (1 lžíce) – 1 Kč
- Voda nebo vývar (500 ml) – 5 Kč
- Sádlo nebo olej (2 lžíce) – 3 Kč
Celková cena: cca 135 Kč
Postup:
- Příprava masa a cibule:
Cibuli nakrájejte nadrobno a maso nakrájejte na větší kostky. Na velké pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a cibuli orestujte do zlatova. - Opékání masa:
K cibuli přidejte kostky masa a opékejte, dokud se nezatáhne a lehce nezhnědne. Poté přidejte sladkou i uzenou papriku a krátce orestujte, aby se rozvinula její vůně. - Přidání koření a zelí:
Do směsi přidejte kmín a důkladně promíchejte. Následně přidejte kysané zelí, které můžete předem trochu propláchnout, pokud preferujete méně kyselou chuť. - Vaření:
Směs zalijte vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso částečně ponořené. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte přibližně 1,5 hodiny, nebo dokud maso nezměkne. - Zahuštění smetanou:
Když je maso měkké, smíchejte zakysanou smetanu s hladkou moukou a pomalu přimíchejte do guláše. Vařte dalších 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. - Dochucení:
Ochutnejte a podle potřeby dosolte a dopepřete.
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 1,5 hodiny
Obtížnost: Střední
Podávejte s houskovými knedlíky nebo čerstvým pečivem, které skvěle nasákne lahodnou omáčku. Dobrou chuť
Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]