Tradiční tvarohové koláče

Tady je recept na tradiční tvarohové koláče – vláčné, sladké a s nadýchanou tvarohovou náplní, které jsou skvělou volbou pro nedělní pečení nebo slavnostní příležitost.


Tradiční tvarohové koláče jsou lahodné pečivo s jemným kynutým těstem a bohatou tvarohovou náplní. Jejich vynikající chuť je ideální doplněk k šálku kávy nebo čaje.
Tyto koláče mají jemné kynuté těsto a bohatou tvarohovou náplň. Výborně se hodí ke kávě nebo čaji.


Suroviny:
(Na cca 12 menších koláčů)

Na těsto:

  • Hladká mouka (500 g) – 15 Kč
  • Mléko (250 ml, vlažné) – 10 Kč
  • Cukr krupice (80 g) – 5 Kč
  • Máslo (80 g, rozpuštěné) – 15 Kč
  • Droždí (20 g čerstvého nebo 7 g sušeného) – 5 Kč
  • 1 vejce – 5 Kč
  • Špetka soli

Na tvarohovou náplň:

  • Měkký tvaroh (250 g) – 15 Kč
  • Cukr moučka (50 g) – 3 Kč
  • 1 žloutek – 3 Kč
  • Vanilkový cukr (1 lžička) – 2 Kč
  • Citronová kůra z půlky citronu

Na drobenku:

  • Hrubá mouka (3 lžíce) – 2 Kč
  • Cukr krupice (3 lžíce) – 2 Kč
  • Máslo (50 g) – 5 Kč

Celková cena: cca 87 Kč


Postup:

  1. Příprava těsta:
    Ve vlažném mléce rozmíchej lžičku cukru a přidej droždí. Nech vzejít kvásek (cca 10 minut). V míse smíchej mouku, cukr a špetku soli. Přidej kvásek, rozpuštěné máslo a vejce. Vypracuj hladké, pružné těsto a nech ho na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
  2. Příprava tvarohové náplně:
    V míse smíchej tvaroh, cukr, žloutek, vanilkový cukr a citronovou kůru, aby vznikla jemná náplň.
  3. Drobenka:
    V misce smíchej mouku, cukr a máslo prsty, dokud nevznikne sypká drobenka.
  4. Tvarování koláčů:
    Vykynuté těsto rozděl na 12 stejných dílů. Z každého dílu vytvaruj kuličku a polož ji na plech s pečicím papírem. Každou kuličku trochu zplošť a do středu udělej důlek, do kterého vlož lžíci tvarohové náplně. Posyp drobenkou.
  5. Pečení:
    Koláče nech ještě 10 minut odpočinout, pak je vlož do trouby předehřáté na 180 °C a peč 20–25 minut dozlatova.

Doba přípravy: 30 minut
Doba kynutí: 1 hodina
Doba pečení: 20–25 minut
Obtížnost: Střední

Tyto tradiční tvarohové koláče jsou jemné, voňavé a chutnají skvěle čerstvě upečené. Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Maximální velikost obrázku je: 64 MB. Pro vložení obrázku přidejte Komentář a vyplňte označená pole Drop file here