Vepřová pečeně se zelím a houskovým knedlíkem

Vepřová pečeně se zelím a houskovým knedlíkem

Jedním z nejoblíbenějších receptů z vepřového masa je bezpochyby vepřová pečeně se zelím a knedlíkem – klasika české kuchyně, která je známá nejen v Česku, ale i ve střední Evropě. Vyznačuje se lahodnou chutí pomalu pečeného vepřového masa, kyselým zelím a měkkými knedlíky. Tento pokrm symbolizuje spojení tradičních chutí a surovin a je ideální pro slavnostní i rodinné obědy.


Vepřová pečeně se zelím a houskovým knedlíkem


Suroviny:
(Pro 4 osoby)

Na maso:

  • Vepřová plec nebo bůček (800 g) – 120 Kč
  • Cibule (1 ks, nakrájená) – 5 Kč
  • Česnek (4 stroužky) – 3 Kč
  • Kmín (1 lžička) – 1 Kč
  • Sůl a pepř – dle chuti

Na zelí:

  • Kysané zelí (500 g) – 30 Kč
  • Cibule (1 ks, nakrájená) – 5 Kč
  • Cukr (1 lžíce) – 1 Kč
  • Sádlo nebo olej (2 lžíce) – 5 Kč

Na houskový knedlík:

  • Hladká mouka (500 g) – 10 Kč
  • Vejce (1 ks) – 5 Kč
  • Mléko (250 ml) – 5 Kč
  • Droždí (10 g) – 3 Kč
  • Sůl – dle chuti
  • Starší housky (2 ks, nakrájené) – 10 Kč

Celková cena: cca 198 Kč


Postup:

  1. Příprava masa:
    Maso osolte, opepřete a potřete česnekem. Posypte kmínem a dejte do pekáče. Přidejte nakrájenou cibuli a trochu vody. Pečte zakryté v troubě předehřáté na 180 °C asi 2 hodiny. Po hodině pečení maso otočte a případně podlijte trochou vody.
  2. Příprava zelí:
    Na pánvi rozpusťte sádlo nebo olej, přidejte cibuli a smažte dozlatova. Přidejte kysané zelí, oslaďte cukrem a vařte na mírném ohni asi 20 minut, aby zelí změklo.
  3. Příprava knedlíků:
    Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí a nechte vzejít kvásek. Smíchejte mouku, sůl, vejce a kvásek. Přidejte nakrájené housky a vypracujte těsto. Nechte kynout asi 1 hodinu. Poté vytvarujte knedlíky a vařte v osolené vodě 20 minut.
  4. Servírování:
    Podávejte plátky pečeného masa se zelím a nakrájenými houskovými knedlíky. Můžete polít šťávou z pečeně pro bohatší chuť.

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 2 hodiny
Obtížnost: Střední

Tento tradiční pokrm je lahodný a sytý, ideální pro rodinný oběd či slavnostní příležitost. Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Maximální velikost obrázku je: 64 MB. Pro vložení obrázku přidejte Komentář a vyplňte označená pole Drop file here