Jedním z nejoblíbenějších receptů z vepřového masa je bezpochyby vepřová pečeně se zelím a knedlíkem – klasika české kuchyně, která je známá nejen v Česku, ale i ve střední Evropě. Vyznačuje se lahodnou chutí pomalu pečeného vepřového masa, kyselým zelím a měkkými knedlíky. Tento pokrm symbolizuje spojení tradičních chutí a surovin a je ideální pro slavnostní i rodinné obědy.
Vepřová pečeně se zelím a houskovým knedlíkem
Suroviny:
(Pro 4 osoby)
Na maso:
- Vepřová plec nebo bůček (800 g) – 120 Kč
- Cibule (1 ks, nakrájená) – 5 Kč
- Česnek (4 stroužky) – 3 Kč
- Kmín (1 lžička) – 1 Kč
- Sůl a pepř – dle chuti
Na zelí:
- Kysané zelí (500 g) – 30 Kč
- Cibule (1 ks, nakrájená) – 5 Kč
- Cukr (1 lžíce) – 1 Kč
- Sádlo nebo olej (2 lžíce) – 5 Kč
Na houskový knedlík:
- Hladká mouka (500 g) – 10 Kč
- Vejce (1 ks) – 5 Kč
- Mléko (250 ml) – 5 Kč
- Droždí (10 g) – 3 Kč
- Sůl – dle chuti
- Starší housky (2 ks, nakrájené) – 10 Kč
Celková cena: cca 198 Kč
Postup:
- Příprava masa:
Maso osolte, opepřete a potřete česnekem. Posypte kmínem a dejte do pekáče. Přidejte nakrájenou cibuli a trochu vody. Pečte zakryté v troubě předehřáté na 180 °C asi 2 hodiny. Po hodině pečení maso otočte a případně podlijte trochou vody. - Příprava zelí:
Na pánvi rozpusťte sádlo nebo olej, přidejte cibuli a smažte dozlatova. Přidejte kysané zelí, oslaďte cukrem a vařte na mírném ohni asi 20 minut, aby zelí změklo. - Příprava knedlíků:
Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí a nechte vzejít kvásek. Smíchejte mouku, sůl, vejce a kvásek. Přidejte nakrájené housky a vypracujte těsto. Nechte kynout asi 1 hodinu. Poté vytvarujte knedlíky a vařte v osolené vodě 20 minut. - Servírování:
Podávejte plátky pečeného masa se zelím a nakrájenými houskovými knedlíky. Můžete polít šťávou z pečeně pro bohatší chuť.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 2 hodiny
Obtížnost: Střední
Tento tradiční pokrm je lahodný a sytý, ideální pro rodinný oběd či slavnostní příležitost. Dobrou chuť!
Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]