Zapečené mleté maso s bramborovou kaší
Jednoduché a chutné jídlo, které spojuje šťavnaté mleté maso a krémovou bramborovou kaši. Ideální oběd nebo večeře, který ocení celá rodina!
Suroviny:
(Pro 4 porce)
- Mleté maso (směs hovězího a vepřového) (500 g) – 80 Kč
- Cibule (1 střední) – 3 Kč
- Česnek (2 stroužky) – 2 Kč
- Mrkev (1 střední) – 5 Kč
- Rajčatový protlak (2 lžíce) – 5 Kč
- Olivový olej (2 lžíce) – 5 Kč
- Vývar (hovězí nebo zeleninový) (100 ml) – 5 Kč
- Bramborová kaše (ze 700 g brambor, 100 ml mléka, 30 g másla) – cca 30 Kč
- Strouhaný sýr (např. cheddar nebo eidam) (50 g) – 20 Kč
- Sůl, pepř, majoránka, sladká paprika – dle chuti
Celková cena: cca 150 Kč
Postup:
Příprava masové směsi:
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezměkne. Přidejte prolisovaný česnek a nastrouhanou mrkev. Restujte další 2–3 minuty.
- Přidejte mleté maso a restujte, dokud nezíská pěknou hnědou barvu. Poté vmíchejte rajčatový protlak, přidejte vývar a ochuťte solí, pepřem, majoránkou a sladkou paprikou. Dusíme na mírném ohni asi 10 minut, dokud směs nezhoustne.
Příprava bramborové kaše:
- Oloupané brambory uvařte v osolené vodě do měkka. Sceďte, přidejte máslo a mléko a rozmačkejte na hladkou kaši. Dochutíme solí.
Sestavení a zapékání:
- Do zapékací mísy rovnoměrně rozetřete masovou směs. Na ni naneste vrstvu bramborové kaše a povrch uhladíte. Posypte strouhaným sýrem.
- Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut, dokud povrch nezíská zlatavou krustu.
Servírování:
Podávejte ještě horké. Výborně se hodí s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.
Doba přípravy: 40 minut
Obtížnost: Snadná
Tento recept je skvělou volbou pro každodenní rodinné vaření. Dobrou chuť!
Ohodnoťte tento příspěvek!
[Celkem: 0 Průměrně: 0]